Wednesday, October 7, 2015

CASH FLOW PRINCIPLE

CASH FLOW PRINCIPLE

saya copy dari FB Adib Yazid seperti bawah ini
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10154201708922080&set=a.10150190636732080.329128.570867079&type=3&fref=nf



Karangan 600 Patah Perkataan: KOLEJ JUTAWAN
Ini adalah nota Kolej Jutawan yang diajar oleh Azizi Ali. Prinsip aliran tunai sangat ditekankan disini - sentiasa cari jalan untuk menambah sumber aliran tunai.
Pelbagai sumber boleh diperolehi untuk menambah aliran tunai, lihat sahaja rajah. Selepas itu pula, bagaimana mengurus pula arah aliran tunai.
Mana-mana sifu kewangan peribadi, pasti menekankan simpanan kecemasan terdahulu sebelum nak gebang rumah, emas dan saham (dan lain-lain).
Cara menyimpan untuk kecemasan? Senang. Kira perbelanjaan anda. Dalam kes ini, belanja anda sebulan adalah RM2,000. Saya tambah sedikit;
Ada TIGA level utama, menentukan level simpanan kecemasan anda:
1/ 3 Bulan (RM2,000 x 3 Bulan) : RM6,000
2/ 6 Bulan (RM2,000 x 6 Bulan) : RM12,000
3/ 12 Bulan (RM2,000 x 12 Bulan) : RM24,000
Siapa yang sudah melakukan no.1, tanniah anda berada dalam keadaan normal. Teruskan menyimpan ke level seterusnya. Kalau siapa yang terjun ke dunia bisnes, saya sarankan simpanlah sehingga level 3 (12 bulan tu minima, kalau bagus 24 bulan).
Kenapa sampai 3 bulan, 6 bulan dan 12 bulan? Apa yang saya belajar dari‪#‎DIYKewangan360‬ , ianya adalah reflek dari peratus pengganguran sebuah negara.
Hari ini kadar pengangguran (sumber manusia tidak bekerja) dalam linkungan 3 peratus, jadi 3 bulan sesuai. Memberi maksud kalau anda dibuang kerja, ada keupayaan untuk mendapat semula kerja dalam tempoh 3 bulan.
Kenapa pula 6 bulan? Mana tahu, kerjaya impian anda cari adalah suatu yang sukar. Lagi-lagi kalau anda cerewet.
Untuk siapa yang hendak melakukan perniagaan, anda kena faham. 90 peratus rezeki datang dari berniaga, tapi 90 peratus perniagaan tutup dalam tempoh kurang 3-5 tahun. 12 bulan simpanan kecemasan, bolehlah guna kalau kalau bisnes ande ceburi tersontot pula.
Selepas anda mempunyai simpanan samada level 1, 2 atau 3 - barulah fikir nak melabur di hartanah, saham ke, unit trust ke.

Monday, November 23, 2009

Rocky Balboa

video

Lyrics to Hearts On Fire :

Silent darkness creeps into your soul

and removes the light of self-control

the cave that holds you captive has no doors

burnin' with determinationto even up the score

Chorus: hearts on fire

strong desire

rages deep within

hearts on fire

fever's rising high

the moment of truth draws near

hearts on fire

strong desire

rages deep within

hearts on fire

fever's rising high

the moment of truth is here

is here

hearts on fire

strong desire

rages deep within

hearts on fire

fever's rising high

hearts on fire

strong desire

rages deep within(repeat 2x)

Konvo Master...!!!

Tiba-tiba aku terkenang konvo master aku..huhuhuhu..time tu aku dapat merasakan susahnya nak dapat second degree nih..hahahah..asal2 nyer nak stop jaa tahun pertama buat master, tetapi setelah di brain wash oleh supervisor aku..then baru laaa aku bangkit semula....nak tau sapa supervisor aku..hahahha....yang dihormati Assoc. Prof. Dr. Md Roslan Hashim, beliau yang bertanggungjawab mem "brain wash aku"..hahahha...aku mmg betui2 give up time tu...apa-apa pun aku amat berterima kasih dan berhutang budi pada beliau...kerana beliau sudi menerima aku sebagai pelajar beliau dan banyak mencurah ilmu-ilmu pada aku...sepanjang hampir 3 tahun pengajian master...baru aku sedar yang aku ni memang tak pandai urus masa dengan baik dan tak pandai merancang sesuatu perkara...huhuhu..insya Allah...akan aku berbetulkan ini semua...

Saturday, October 24, 2009

Assalamualaikum...

hohohoho...first article tak tau nak letak apa...bila tengok ramai geng-geng duk ada blog sendiri..so ambik kesempatan buat gaks...so takda apa nak share...nanti aku duk fikir dulu...rasa nyer daa ketinggalan jauh..takpalaaa...atleast aku buat gaks...oklaaa...sapa2 ada idea..leh bgth kat aku..apa nak letak...nak citer pasal makan baby ka? nak letak resepi juadah ka...apa2 laaa...terima kasih ...